Три месеца срок за избор на доставчик на ток

4f5cb342be8e1449b04a0dd761cb95bf
Свободният пазар на ток в Югоизточна България стигна 35%
26.09.2013
3mesecaizbortok

Предприятията, които се забавят, рискуват да им излезе солено

„Потребителите на енергия средно напрежение трябва да изберат в рамките на следващите три месеца своя нов доставчик от свободния пазар. В противен случай те ще получават енергия от т.нар „доставчик на последна инстанция““. Това заяви  енергийният експерт и председател на Управителния съвет на Института по енергиен мениджмънт Иванка Диловска, съобщава агенция „Фокус“.
Потребителите на енергия средно напрежение са средни и малки предприятия, които осъществяват своята дейност в сферата на индустрията или на екологията. „Тук обаче не става дума за голямата индустрия, а за компаниите, които до миналата година можеха да купуват от регулирания пазар”, отбеляза енергийният експерт.
В следващите три месеца потребителите на средно напрежение трябва да се огледат на пазара, да си изберат доставчик и да договорят свободно цените, на които ще изкупуват енергията.“Ако до 5 октомври обаче потребителите не успеят да изберат доставчика си, което определено не е лесен процес, те биха могли да купуват за известен период от време енергия от доставчик на последна инстанция“, отбеляза Иванка Диловска. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е издала лицензии на петима доставчици на последна инстанция – трите електроразпределителни дружества в страната – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго – про“, които снабдяват с енергия потребителите на ниско и средно напрежение; „ЕРП – Златни пясъци” и Националната електрическа компания (НЕК), която ще се занимава с доставки на енергия на клиенти, които нямат право да купуват от регулирания пазар. Според енергийния експерт – доставчикът на последна инстанция е положителен както за самите потребителите на средно напрежение, така и за отделните доставчици на електроенергия. Те от своя страна ще трябва да закупуват енергията от НЕК, като все още остава въпросът за цената, на която ще се купува тази енергия.

Източник: www.bulgaria.utre.bg